Banyoların Vazgeçilmez İhtiyacı Havlu Dokuma Kumaş Üretim Süreci

Banyoların Vazgeçilmez İhtiyacı Havlu Dokuma Kumaş Üretim Süreci

post
Havlu dokuma kumaş ürünler, kullanıldığı ortama estetik bir görünüm kazandırmak hem de ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmak amacıyla üretilen kumaşlardır. Kumaş yüzeyine üretim aşamasında ilmek ve püskül formda şekil verilmesinden kaynaklı havlu kumaş adını alır. Kullanım alanları ev tekstilinde oldukça geniş tutulmakla birlikte havlu, battaniye, halı ve kadife kumaş grubunda yer almaktadır.

Havlu Kumaşların Banyo Dekorasyonlarındaki Yeri
Banyoların hem görsel şıklığını sağlamak hem de kullanım avantajlarından yararlanmak amacıyla sıklıkla havlu kumaşlara yer yerilir. El havlu dizaynı, havlu paspas şıklığı, asılı duran bornoz ve havlular ile banyoda yumuşaklık hissi uyandıran görsel düzen sağlamak amacıyla dekorasyonda sıklıkla yer verilmektedir. Banyolarda el yıkama ve duş sonrasında en çok ihtiyaç duyulan havlular, kullanım amacına göre farklı ölçülerde üretilerek satışa sunulmaktadır.

Havlu Dokuma Kumaş Üretim Süreci İşleyişi
Havlu dokuma kumaş üretim sürecinde, kumaştan beklenen bazı özellikler bulunmaktadır. Bunlar; güzel ve estetik bir görünüm sergilemesi, yüksek emicilik kapasitesinin bulunması, kolay yıkanabilmesi, dayanıklı ve yumuşak olmasıdır. % 100 pamuk ipliğinden üretilerek hazırlanan havlularda, kullanım amacı ve şekline göre bambu, soya, lyocell, deniz yosunu ve keten gibi birçok farklı etkenle bir arada üretimi de sağlanabilmektedir.

1- Dokuma Hazırlık Süreci
Atkı ve çözgü ipliklerin yüksek performansta kullanım imkânı sağlaması için, dokuma işleminden hemen önce dokuma hazırlık sürecinin yapılması gerekir.

2- Çözgü Çözme
Çözgü çözme yöntemi, bobinlerden dokuma levendine aktarma işlemidir. Konik tambur işleminden sonra çözgü levendine sarılarak bir sonraki aşamaya geçiş için hazırlanır.

3- Çözgü Haşıllama
Pamuklu dokumacılıkta, dokuma esnasında sürtünmelere karşı kaygan, gerilmelere karşı ise dayanım gücü vermek amacıyla çözgü haşıllama işleminin uygulanması gerekmektedir. Haşıllama sayesinde ipliğin kopma mukavemeti %20-40 arasında artar. İpliğin sürtünmeden kaynaklı olarak ortaya çıkan elektrostatik etkisi de azalmaktadır.

4- Havlu Dokuma Kumaş için Taharlama
Taharlama işlemi ile, çözgü ipliklerin istenen düzen ve sırada ilerlemesi için tarak dişleri ve gücü telleri arasından geçirilmesi aşamasıdır. Bu sayede, çözgü iplikleri sıralanır ve çaprazlaşmalar önlenmiş olur.