Örgü Kumaş Üretimi ve Örme Kumaşların Tekstildeki Yeri

Örgü Kumaş Üretimi ve Örme Kumaşların Tekstildeki Yeri

post

Örgü kumaş, tekstil endüstrisinde ekonomiye büyük ölçekte katkı sağlayan bir kumaştır. Tekstilde kumaşı tanımak ve üretmek için ipliği, elyafı ve diğer malzemeleri kullanırken terbiye edebilmek üretim sürecinde oldukça önemlidir. Örme kumaş nedir? Örme kumaşların çeşitleri nelerdir? Modaya nasıl yön verdi? Sorularının yanıtlarını öğrenerek tekstil sürecini tanıyabilirsiniz.
Örme Kumaş Üretim Sürecindeki Gelişmeler
Örme kumaşlar, ilk zamanlar basit şiş, tığ, mil adında malzemelerle üretilen daha sonra yerini esnek iğnelere bırakan dokuma türüdür. El örgüleri ile örgü kumaş üretim sürecinin kısıtlı olması nedeniyle, 1867’de ilk örme makinesi geliştirilmiş ve günümüzdeki mekanik tesislerin ilk temelleri atılmıştır.
Örme kumaş üretiminde, iplikler iğneler yardımıyla ilmek haline getirilir, esnek ve elastik bir yüzeyin oluşması sağlanır. Örme kumaşlar, 3 sınıfa ayrılır;
1- Tek Plaka Örgü Kumaş
Süprem, iki iplik, üç iplik, pike ve havlu olarak gruplandırılır.
2- Çift Plaka Örgü Kumaş
İnterlok, ribana, Selanik ve kaşkorse olarak gruplandırılır.
3- Örme Kumaş
Örme kumaş varyasyonları yüzlerce sıralanabilir. Temelinde ise; jarse, ters örgü, kaburga vb. bulunur.
Örme Kumaş ve Dokuma Kumaş Arasındaki Farklar
Dokuma kumaşların üretim süreci, örme kumaşlara nazaran biraz daha yavaştır ve kullanım amaçları farklılık gösterir. Örme kumaş ve dokuma kumaş arasındaki farklar;
Örme kumaş esnek bir yapıya sahiptir, dokuma kumaşta ise bu özellik bulunmaz.
Örme kumaşlar çeker, dokuma kumaşlar ise çekme özelliğine sahip değildir.
Örme kumaşların dökümlü bir görünümü vardır, dokuma kumaş ise daha tok bir duruş sergiler.
Dokuma kumaşlar kolay şekilde buruşabilir.
Örme kumaşın dokuma kumaşa göre daha fazla kullanım alanı bulunmaktadır.
Örme Triko Kumaşların Modada Yeri
Tekstilde devrim yaratan moda akımı jarse kullanımı ile başladı. Günlük giyim ve spor giyim türlerinde yer almaya başlayan jarse kumaşların popülaritesi giderek arttı.
Triko, jarse ve pamuk kumaşların sıklıkla tekstilde kullanılması ve renk çeşitliliğinin giderek artışı triko modasının tüm dünyaya yayılmasını sağladı. Ünlü markalar, triko kumaşları kreasyonlarında kullanmaya başladı ve triko kumaşlar her geçen gün modaya daha fazla  yön verdi.