Kumaşlarda Son Kontrol İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kumaşlarda Son Kontrol İşlemleri Nasıl Yapılır?

post


Kumaşlarda son kontrol işlemleri, ürün kalitesini aynı düzeyde tutmak için üretim sırasında meydana gelebilecek olan hataları engellemek ya da en aza indirmeyi sağlamak amacıyla yapılır. Son kontrol işlemi, ürünün ütülenme işleminin hemen ardından uygulanmaktadır. Hazır hale getirilen üründe, ölçülerin istenilen nitelikte olup olmadığı ve sağlamlığının genel kontrolü yapılmalıdır.

Kumaşlarda Son Kontrol Sistemi

Kaliteyi belirleyen belli kriterlerin üretim amacına uygun koşulları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Üretim aşamasında ürünün kalitesi kazanç miktarını belirler, kalite arttıkça kazançta orantılı olarak artar. Kalite kontrolü aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir;

Kumaş ve yardımcı malzeme giriş kontrolü

Pastal kontrolü

Kesim kontrolü

Dikim kontrolü

Ütü kontrolü

Son kontrol

Kumaşlarda son kontrol işlemleri aşamalarında ham madde ile kontrole başlanması ve her aşamanın kontrollü bir şekilde ilerlemesi, üretimin sağlıklı bir şekilde ilerleyişinde büyük önem taşır.

Kalite Kontrolü Ne Kadar Gerekli?

Kalite kontrolü yapılırken amaç; kumaşın kalitesini aynı düzeyde tutmaktır. Kumaş üzerinde meydana gelen iplik, dikim gibi hataları ekarte edebilmek için uygulanan sistem kalite kontrol sürecidir. Üretim esnasında kalite kontrol masalarında aşama aşama kontrol elemanları tarafından yapılmaktadır. Üretim aşaması yapılan hatanın ya da kusurun geç fark edilmesi, üretici firma açısından büyük maliyet kayıplarına neden olabilir.

Üretim sürecinde kumaşlarda son kontrol işlemlerinin yapılması, kumaşın daha kaliteli halde pazara sunulmasına olanak sağlar. Özellikle de hazır giyim sektöründe kaliteli kumaş ile yapılan üretim süreci, ürün kalitesinin artmasına ve kazancın da orantılı şekilde yükselmesine destek olmaktadır.